Primul ministru portughez, Antonio Costa, a anunțat joi un plan sectorial pentru a ridica treptat măsurile de blocare impuse în urmă cu șase săptămâni pentru combaterea focarului de coronavirus, relatează Reuters.
Începând cu 4 mai, planul trifazat va deschide diferite sectoare ale economiei la fiecare 15 zile, începând cu magazine mici de cartier, coaforuri, serviceuri auto și librării.
„Știm că acest proces are riscuri”, a declarat Costa într-o conferință de presă. „Știm că pe măsură ce deschidem diverse activități, riscul de transmitere va crește.”
Totuși, acesta a adăugat: „Nu îmi va fi niciodată rușine să fac un pas înapoi dacă este necesar, pentru siguranța portughezilor.”
Țara a raportat 25.045 de cazuri confirmate cu noul coronavirus și 989 de decese, un număr relativ redus, susținut de una dintre cele mai mari rate de testare la nivel mondial – 37.000 de teste la un milion de oameni.
Rata de reproducere a virusului – denumită „R” – este de 0,94, ceea ce înseamnă că fiecare persoană infectată transmite virusul la mai puțin de o persoană. Rata de noi infecții a încetinit de la 23-25 martie, au arătat cifrele ministerului sănătății.
De luni, utilizarea măștilor va fi obligatorie în diverse spații, inclusiv în transportul public, care va funcționa la o capacitate redusă.
Munca la distanță va fi în continuare recomandată acolo unde este posibil, iar întrunirile trebuie să fie limitate la zece persoane, deși membrii familiei vor avea voie să participe la înmormântări.
Oficialii guvernamentali au declarat săptămâna trecută că o aplicație mobilă care urmărește contactul a fost în teste pentru a ajuta la monitorizarea noilor cazuri.
Costa a spus că măsurile de relaxare a izolării „nu ne eliberează de datoria civică de a menține o distanță socială cât mai mare posibil”.
Sporturile individuale precum golful și tenisul se pot relua luni, atâta timp cât vestiarele rămân închise, iar grădinile și bibliotecile se vor redeschide.
În Liga de fotbal din Portugalia ar putea fi permis să se joace ultimele zece meciuri ale competiției, suspendată pe 12 martie, începând cu 30 mai, a spus Costa. Cu toate acestea, rămâne de văzut dacă ministerul sănătății acordă aprobarea.
„Cu toții suntem conștienți că până când nu există un vaccin disponibil pe piață (…) trebuie să continuăm să trăim cu COVID-19”, a spus Costa. „Atâta timp cât există COVID, viața noastră nu poate fi normală.”
Sistemul de sănătate din Portugalia a rămas la sub 65% din capacitatea paturilor de spital în toată pandemia, nouă din zece cazuri fiind tratate la domiciliu, și doar 1% având nevoie de îngrijiri intensive, a spus Costa.
Totuși, pandemia va lăsa cicatrici durabile în economia Portugaliei.
Aproximativ unu din cinci lucrători din Portugalia au fost disponibilizați din cauza pandemiei, șomajul ridincându-se la 380.832 de persoane – doar 10.000 sub nivelul maxim al țării din 2008.
Fondul Monetar Internațional a prezis că produsul intern brut al Portugaliei se va contracta cu 8% în acest an.